Türkiye sanayisinde bu yıl büyük düşüşler yaşandığını belirten Mersin – Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkan Vekili Tufan Ballı, sıkıntıların biraz olsun hafiflemesi adına sektörel bazlı kota uygulamasına geçilmesi gerektiğini söyledi. Türkiye’nin sanayide ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kaldığını ifade eden Ballı, “Irak’ta güvenli bir ortam bulunmaması nedeniyle yatırım durdu. Şu an o bölgede çok ciddi bir risk var. Aynı şekilde Suriye’de yaşanan olaylar da sanayiye darbe vurdu. Bu nedenle Türkiye sanayisi kan kaybediyor” dedi. Aynı sektörde faaliyet gösteren firma sayısının kontrolsüz şekilde artmasının bu sıkıntıları daha da artırdığına dikkat çeken Ballı, sorunun aşılması adına kota konmasının kaçınılmaz olduğunu vurguladı. Avrupa ve Amerika’da işyeri açmak için çok ciddi teminatlar istendiğini, zorlu işlemlerden geçildiğini bildiren Ballı, “İşyerinin nereye açılacağı, kaç istihdam yaratacağı, hangi sektörde faaliyet göstereceği araştırılıyor. Türkiye’nin de kısa sürede böyle bir sisteme geçmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.
‘10 yıldır sektörel harita çıkarılıyor’
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 10 yıldır hangi sektörde kimlerin faaliyet gösterdiğinin haritasını çıkardığını söyleyen Ballı, “Fakat uygulama yok. Burada en önemli unsur yeni kurulan firmanın, o sektördeki lider firmalar ile eşit şartlarda kurulmasını sağlayabilmek. Ülke kapasitesi ve firma sınırlaması getirilmesi gerek” dedi. Bir bölgenin nüfus oranı ile paralel olarak o bölgede kurulacak olan aynı sektördeki firmaların analizinin iyi yapılması gerektiğini vurgulayan Ballı, firma kurulum izinlerinin daha sonra verilmesi gerektiğini söyledi. “Bugün Türkiye’nin hangi sokağına giderseniz gidin yan yana 5 market, kuaför ya da restoran görebilirsiniz” diyen Ballı, bunun bir sınırlaması olması gerektiğinin altını çizdi. Ballı, özetle şu ifadeleri kullandı:
“İşletme yetkilileri zarar etmemek için mutlaka hata yapacaklardır. Ya vergiden kısacaklar ya sigortadan. Bunun önüne geçilmesinin en güzel yolu da sektörel bazlı kota ve sınırlama. Fakat bunu uygularken dev sanayicilerin önünü tıkamamak gerekiyor. Ülkenin birçok yerinde yatırımı olan ve ciddi ihracat rakamlarına ulaşmış büyüklükteki sanayi işletmelerine farklı haklar tanınmalı.”
‘Türkiye’de ihracatçı desteklenmiyor’
Türkiye’de ihracatçıların da desteklenmediğini söyleyen Ballı, farklı sektörlerde farklı teşvikler verilmesinin zorunlu olduğunu söyledi. “Sanayiciler olarak teşvik bekliyoruz” diyen Ballı, “Dünyadaki rakiplerinizle rekabet edebilmeniz için onların ülkelerinde uygulanan destekleri almanız gerekiyor. Çin’deki ya da Hindistan’daki bir üretici teşvik alırken, biz alamazsak rekabet şansımız kalkıyor” dedi. Bir diğer konunun ise \”bürokrasi\” olduğuna dikkat çeken Ballı, “Türkiye’de sanayiyi bir yere getirmek istiyorsak mutlaka ihracat yapılması gerekiyor. Bizler bu ülkeye döviz girdisi sağlayan kişileriz. Bürokratik engeller yüzünden sanayici sekteye uğratılıyor. Odalarda, birliklerde, gümrüklerde işlerin nasıl hızlanacağı araştırılmalı” diye konuştu.