Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren yönetmelik kapsamında girişimcilere kapısını açacak olan OSB’lerde atıl durumda olan parsellerin de üretim zincirine katılması sağlanarak yaklaşık 30 Milyon TL’lik yatırımın hayata geçirilmesi hedefleniyor.
En Az 10 Kişilik İstihdam Sağlamak Gerekiyor
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 60 il merkezi ve 117 ilçe merkezinde toplam 196 OSB’de yer alan boş alanların yatırıma dönüştürülmesi planlanıyor. Kısmen veya tamamen bedelsiz arsa tahsisini öngören projede indirim oranları ise Teşvik Yasası’nda belirtilen 4 bölgeye göre belirleniyor. Buna göre 4’üncü Bölgede yer alan OSB’lerde yatırım yapmak isteyen girişimcilere arsa tahsisi bedelsiz olarak yapılacak. 3’üncü ve 2’inci bölgelerde yer alan OSB’lerde ise indirim oranları yüzde 90’a kadar ulaşıyor.
Gerçek veya tüzel kişilerden oluşan girişimcilerin yararlanabildiği proje kapsamında mal veya hizmet üretimi gerçekleştirmek amacıyla en az 10 kişilik istihdam sağlayacak bir yatırım projesinin olması gerekiyor. Tarıma dayalı ihtisas OSB’lerinde ise bu şart aranmıyor. Aynı parsel için birden fazla talep gelmesi halinde yatırım tutarı, istihdam, ihracat potansiyeli ve ileri teknoloji kullanımı gibi faktörlere bağlı olarak değerlendirme yapılıyor.
Teşvik yasasına göre yatırımda öncelikli olarak belirlenen 4’üncü bölgede bulunan OSB’lerde arsa tahsisleri tamamen bedelsiz olarak gerçekleştirilecek. 3’üncü bölge olarak belirlenen illerde ise indirim oranları yüzde 70 ile 90 arasında değişiyor. 1’inci ve 2’inci bölgelerde yatırım yapmak isteyen girişimciler ise yüzde 50-60 indirimden yaralanabiliyor. Arsa tahsisinden yararlanabilmek için üretim planı ile birlikte ilgili OSB yönetimine başvurmak yeterli oluyor.