Birçok yönetici hızdan çekinir. Hızın yanlışlıklar yaratacağına, kontrolü kaybettireceğine inanır. Oysa, hızlı olmak riski artırmaz, azaltır. Hızlı olmak kaliteyi azaltmaz, artırır. Hızlı olmak, maliyetleri artırmaz, azaltır. Çünkü hızlı olmak, yanlış kararları önler ve yapılmış olan üretimin modasının geçmesi, değerinin düşmesi gibi riskleri önlemiş olur. Örneğin, bugün Türkiye’nin en önemli ihracat sektörü konumundaki tekstil sektörünün en önemli rekabetçi avantajı müşteri beklentilerine hızlı cevap verebilmesidir.
Şirketlerin hızlı olmaları ürünleri piyasaya rakiplerinden önce sunabilmelerine, ürün tasarımı ile piyasaya sunuş arasındaki zamanın kısalmasıyla hem müşteri beklentilerini daha iyi yansıtmasına, hem de güncelliğini yitirme riskinin azalmasına neden oluyor. Aynı zamanda, işlerini hızlı yapan şirketler, aynı yatırım ve sabit gider bazı ile daha çok üretim yaparak ortalama maliyetlerinin marjinal maliyetlerine yaklaşmasını ve dolayısıyla daha rekabetçi fiyatlandırma ile daha yüksek pazar payı elde edebilmeyi başarıyorlar.
Müşterisine daha hızlı cevap verebilen şirketler müşterilerine de bir çok fayda sağlamış olurlar: (i) onların daha az stokla çalışmalarına, (ii) satın alma kararlarını ihtiyaca daha yakın zamanda verebilmelerine ve dolayısıyla daha zor karar değiştirmelerine, (iii) işlerine daha az nakit bağlama nedeniyle daha mutlu olmalarına ve (iv) istedikleri özellikleri daha çabuk elde etmelerine yardımcı olurlar. Dolayısıyla, müşterileri için daha yüksek değer yaratmış olurlar. Müşterisine değer yaratanlar, değerlidir. Bu nedenle hızlı çalışan şirketler daha değerlidir.
Rekabette hızlı olabilmenin temeli bilgiyi iyi yönetebilmektir. Öncelikle, şirketin süreçlerinin hız için tasarlanmış olması büyük avantajlar getirmektedir. Örneğin, Japonların Kanban sistemi bilgi teknolojisi olmadan bilgiyi etkin kullanabildiği için dijital devrimden önce rekabet avantajı getirmiştir. Bugün ise dijital devrimden faydalanmadan bilgiyi iyi, hızlı kullanmak ve tüm değer zinciri içerisinde kolayca paylaşılmasını sağlamak güçtür. Bu nedenle e-şirket uygulamaları hızı artıran bir unsudur.
Hızlı olmak aynı zamanda esnek olmayı da gerektirdiğinden, değişen şartlara (teknoloji, pazar, müşteri beklentileri gibi) daha kolay cevap verebilmeyi de beraberinde getirir. Hızlı şirketler daha yaratıcı, daha duyarlı ve sonunda daha karlı olurlar.
Hız, bulaşıcıdır. Hızlı şirketlerle çalışan, tedarikçiler, dağıtım kanalları, ve müşteriler de hız kazanır, hızın hazzını yaşayarak onu alışkanlık haline getirir. Nitekim daha gelişmiş pazarlarda, zamana verilen değerin artması bu durumun bir göstergesidir.
Hız, özgün hizmet sunmayı kolaylaştırır. Hızlı olmak bilgi ile karar arasındaki zamanı azaltır, işlem maliyetlerini azaltır. Bu nedenle kararı müşterinin vermesine fırsat tanıyarak müşteri odaklılığı da artırır.
Hız, daha az yatırımla daha çok üretebilmeyi de sağlar. Zaman kayıplarını önlemek yatırım verimliliğini artırır. Yatırımları hızlı yapabilmek ise yatırım kararıyla üretim arasındaki zamanı azalttığından teknolojik eskime riskini azaltır.