spot_img
spot_img
spot_img
20.4 C
İstanbul
Cumartesi, Ekim 12, 2024
spot_img

Devlet yardımlarına ulaşmanın altın kuralları

Ege İhracatçı Birlikleri üyesi firmaların yoğun ilgi gösterdiği “Devlet Yardımları Dış Ticaret Bilgilendirme Semineri”nde Ekonomi Bakanlığı ve Ege İhracatçı Birlikleri uzmanları, ihracatçı firmaların Devlet Yardımlarından daha çok ve hızlı bir şekilde faydalanmalarını sağlamak ve uygulamada karşılaştıkları sorunların çözümünü hızlandırarak altın kuralları Egeli ihracatçılarla paylaştı.

“Hedef 2023 500 Milyar Dolar” sloganıyla ihracatın ön plana çıkarıldığı dönemde, Devlet Yardımlarının itici güç olduğuna işaret eden Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, ihracatçı firmaların devlet desteklerini yeterince bilmedikleri, bilenlerin ise başvurma konusunda çekimser davrandıkları bir ortamda 2008 yılında Devlet Yardımlarını, Ege İhracatçı Birlikleri üyelerine tanıtmak ve daha fazla yararlanmalarını sağlamak amacıyla “Mikro Eğitim Projesi” adı altında bir programa hayata geçirdiklerini 3 yıllık süreçte Ege İhracatçı Birlikleri üyelerinin devlet yardımlarına başvurularının ve aldıkları devlet yardımlarında ciddi artışlar meydana geldiğini kaydetti.

Dış Ticaret Bilgilendirme Seminerinin ilk konuşmacısı, Ekonomik Araştırmalar ve Değerlendirme Genel Müdürlüğü, Dış Ticaret Uzman Yardımcısı Derya Ekici, ülkemizin ekonomik görünümü hakkında gelen katılımcıları sayısal verilerle bilgilendirdi. Ardından Elektral A.Ş. Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Dr. Erdem Dinçsoy Devlet yardımları ile Firmalarını nasıl bugün bulundukları yere taşıdıklarını, karşılaştıkları sıkıntıları nasıl üstesinden geldiklerini anlattı.

Ege İhracatçı Birlikleri Organik Ürünler Komitesi Başkanı ve Işık Tarım Organik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Işık, Yöresel ürünleri değerlendirmek üzere 1974 yılında başladıkları ve 1991 yılında kendi bağımsız Organik Projelerini başlatan “İlk Türk Firması” olarak kendilerini nasıl geliştirdiklerini ayrıca devlet yardımları ve aldıkları teşviklerle büyüyen şirketlerini katılımcılarla paylaştı.

İhracatçılar için önem taşıyan ticari bilgilere erişimde kolaylık sunmak amacıyla oluşturulan ihracat bilgi platformu sitesinin kullanımı ve sağladığı kolaylıklar üzerine konuşma yapan Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’nde Şube Müdürü Dr. Tayfun Gülle verdiği istatistiki bilgilerle dinleyenlerde büyük ilgi uyandırdı.

İhracat Genel Müdürlüğü Şube Müdürü Hakan Murat Önder Egeli ihracatçılara İhracat Mevzuatı ve Dahilde ve Hariçte İşleme Rejimleri hakkında kapsamlı bir sunum yaptı.

Fuar ve yurtdışında markalaşma destekleri anlatıldı

Katılımcıların merakla beklediği sunumlardan biri olan Yurt Dışında Gerçekleştirilen Fuar Katılımlarının Desteklenmesi İhracat Genel Müdürlüğü, Şube Müdürü Hilal Taşçıoğlu tarafından yapıldı. Katılımcıların sorularını yoğunlaştırdığı bölümlerden biri olan Türk Ürünlerinin Yurtdışında Markalaşması, Türk Malı İmajının Yerleştirilmesi ve TURQUALITY’nin Desteklenmesi ile Yurt Dışı Birim, Marka ve Tanıtım, AR-GE ve Tasarım Destekleri Ozan Murat Ergan’ın açıklayıcı sunumu ile anlatıldı.

İhracat Genel Müdürlüğü, İhracat Geliştirme Uzman Yardımcısı Meral Şengül gelen misafirleri Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi, Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği, Çevre Maliyetlerinin Desteklenmesi, İstihdam Yardımı sunumuyla seminer sona erdi.

Diğer Yazılar

Son Yazılar