spot_img
spot_img
spot_img
24 C
İstanbul
Cumartesi, Temmuz 27, 2024
spot_img

Hibrit çalışma yöntemi çalışanların performansını artırıyor

Pandemi döneminde şirketlerin ve iş dünyasının ezberleri bozulurken, tam verim alınamayan uzaktan çalışma yönteminin yerine geçen hibrit çalışma modeli hem şirketlere hem de çalışanlara pratik bir yol sunuyor. Şirketler için maliyetleri düşüren, çalışanlar içinse yolda kaybedilen zamandan tasarruf ettiren sistem verimliliği artırıyor. Hibrit çalışma yöntemi için Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketinin kurucusu Müge Çevik, “Çalışanların hem zamanı hem de enerjilerini rahat yönetebilmeleri açısından oldukça verimli bir sistem. Tamamen uzaktan çalışmaya ya da tamamen ofisten çalışmaya karşı bu yöntem iyi bir denge sunuyor” dedi.
 
Şirketlerin uzaktan çalışma, toplantı, eğitim ya da yönetim olmayacağına dair algılarının pandemi ile birlikte kırılmasının ardından başlayan ve bir yandan çalışanların performanslarını artırırken diğer yandan daha uzun çalışmalarına neden olan uzaktan çalışma yöntemi, hibrit çalışma modeli ile daha verimli hale geldi. Sürekli uzaktan çalışma modelinin ekip olmaya, hedeflere ve motivasyona vereceği zararın önüne geçmek için tercih edilen hibrit model üzerine Şapka Koçluk Eğitim Danışmanlık şirketinin kurucusu Müge Çevik, “Bir yandan şirketlerin servis, öğle yemeği gibi ofis maliyetleriyle birlikte ofis metrekarelerini de küçültebilme olanağı sunan bu sistem aynı zamanda motivasyon kaybı, sürekli evden çalışmayla bozulan iş-özel yaşam dengesi gibi negatifliklerin önüne geçen pratik bir yöntem olarak ortaya çıktı. Tamamen uzaktan çalışmaya ya da tamamen ofisten çalışmaya karşı bu yöntem iyi bir denge sunuyor” dedi.
 
Hibrit model giderek yaygınlaşıyor
Çok uluslu şirketler ve kurumsal büyük firmalar başta olmak üzere çalışma sistemi uygun olan  kobiler, ajanslar ve farklı sektörlerden çeşitli şirketlerde hibrit çalışma modeli giderek yaygınlaşıyor. Haftanın belirli günleri ofis belirli günleri de evden çalışma olarak rahat bir çalışma düzeni yaratan sistemle ilgili Çevik, “Uzaktan çalışma sisteminde toplantı sürelerinin uzaması, çalışanlardan beklentilerin artması ve çalışanların kendilerine vakit ayıramaması çalışan tarafında dezavantaj oluştururken, verimliliklerin artması işveren tarafında pozitif bir sonuç olarak öne çıkıyor.  Haftada birkaç gün ofisten çalışma sunan hibrit sistem ile çalışanlar sosyalleşme ve yüz yüze yapılacak işlere fırsat yakalamanın yanı sıra iş-özel yaşam dengesini bozan izole sistemden de uzaklaşmış oluyor. Haftanın belirli günleri ev, belirli günleri de ofisten çalışmaya imkan tanıyan hibrit model çalışana gerek zamanını gerekse enerjisini daha rahat yönetme fırsatı sunuyor” açıklamasında bulundu.
 
Yeni uygulamalar ile çalışma modelleri güncelleniyor
Hibrit çalışma modeli çalışma saatleri ve ofis günlerini serme serbestliğinin yanı sıra esnek çalışma fırsatı sunarken aynı zamanda özellikle İstanbul gibi trafiğin yoğun olduğu şehirlerde de işe gidiş ve işten çıkış saatlerinde trafikte kaybedilen zamanın da önüne geçiyor. Sistemin işverenler için maliyet düşürücü etkisinin yanı sıra işin ve sonuçlarının ofisten bağımsız hale getirilmesinin rahatlık sunduğunun altını çizen Çevik, “Çalışanların kendilerine dengeli zaman ayırabilmeleri hem memnuniyeti hem de performansı artırıyor” dedi. Son dönemde hibrit çalışma sistemi içerisinde çalışanların toplantıda kamera açma zorunluluğunun ortadan kalktığını ve bunun yerine bilgisayarlarda çalışma saatlerini ölçen yeni uygulamalar kurulduğunu belirten Çevik, “Son zamanlarda şirketler kendi çalışma modellerine ve çalışanların beklentilerine uygun düzenlemelerle birlikte çalışanların uzaktan çalışırken işten kopmasını engelleyecek çözümler üretiyorlar. Bunun en önemli sebebi kamera açma zorunluluğu gibi uygulamaların motivasyon düşürmesi ya da çalışana rahat ve keyifli bir çalışma imkanı sunmaması. Tabii henüz bu uygulama ve çözümlerin çok başında şirketler, ilerleyen zamanlarda muhakkak nitelikli çözüm ve sistemler ortaya çıkacaktır. Sonuçta her yeniliğin artıları olduğu kadar eksileri de oluyor. Geriye dönüp baktığınızda uzaktan çalışma ilk zamanlarda herkesin çok hoşuna giderken sonra ortaya çıkan zorluklarla negatif yanları ortaya çıkmış oldu. Bunda hem kurum kültürü hem de çalışanın çalışma sistemi etkili tabii. Kesin çizgilerle ayırmak yerine yapıcı, nitelikli çözümler üretmek verimlilik alma açısından daha önemli. Eminim zamanla hibrit çalışma için de birçok düzenleme gelecek ve yaygınlaşacak” dedi.

Diğer Yazılar

Son Yazılar