Ofislerdeki ilk iş günü acemilikleri

İlk iş günü, çalışanları okula yeni başlayan bir çocuğun heyecanı sarar. Deneyimli çalışanlar bile ilk günün verdiği heyecanla acemilik çekebilir.

Kobiler Hit: 1625 / Yorum: 0 / 26 Ağustos 2015 12:59
Ofislerdeki ilk iş günü acemilikleri
-A +A

Kimisi genel müdürü çaycı zannetti, kimisi aç kaldı. Yenibiris.com yaptığı anketle çalışanlara işyerindeki ilk günlerinin nasıl geçtiğini sordu. İşte ilginç ilk gün hikayeleri...

“Genel müdürü çaycı sandım”

Göksu (28), Sosyal medya uzmanı: “İşteki ilk günümde firma büyük olduğundan çalışanların tamamıyla tanışma fırsatım olmamıştı. Yeni masamda oturmuş şirketin sitesini incelerken yan tarafımdakiler "Ne içsek?" diye konuşuyorlardı. Bu sırada yanıma bir adam yaklaştı. Ben de "Ben bir kahve alayım, sütlü olsun" dedim. Daha sonra, sesini çıkarmadan gidip sütlü kahvemi getiren adamın genel müdür olduğunu öğrendim! Artık nasıl şanslı bir insansam, o gün bugündür aramız çok iyi.”

“6 saat tuvalete gidemedim”

İlknur (24), Çağrı merkezi temsilcisi: “İlk gün daha işe gitmeden çok heyecanlıydım. Tanımadık yüzler, ‘acaba herkese uyum sağlayabilecek miyim?’ sorusu aklımdaydı. Çalıştığım ortam çok kalabalıktı ve herkes çok yoğundu. Binamız da oldukça büyük ve karmaşıktı. Tuvaleti kime sorsam, bir de uzaktaysa acaba binada kaybolur muyum düşüncesiyle 6 saat sabrettiğimi hatırlıyorum.

“Aç kaldım”

Serpil (19), Stajyer: “Staja başladığım ilk günü hiç unutamıyorum. Hem ilk iş tecrübem hem de ilk defa öğrendiklerimi uygulayabileceğim bir yerdi. Çalışma ortamımız çok kalabalıktı ve herkes çok yoğundu. Daha önceki görüşmede bana öğle yemeğini yemekhanede yiyebileceğimi söylemişlerdi. Ancak o gün kimse gelip beni davet etmediğinden, öğle yemeğine gidemedim. Bütün gün heyecandan yerimden kalkamadığım için aç kaldım.”

“Haberimi yalanlamaya çalıştılar”

Selim (29), Editör: “İlk gün bir haber yaptım ve çalıştığım internet sayfasında manşet bölümünde yayına girdi. Sonra haberle ilgili diğer gazeteler bizi aradı ve haberi yalanlamaya çalıştı. İlk günüm olduğundan bayağı heyecanlanmıştım. Sonra haberin kaynağına ulaşıp teyit edince rahatlamıştım ancak stresi bana yetti.”

“Bildiğim işleri bile unuttum”

Cankoç (25), Raporlama uzmanı: “Çok heyecanlanmıştım. Büyük bir kurumda çalışmanın verdiği stres de cabası. Çok kalabalık bir çalışma ortamıydı. Benimle ilgilenecek kimse yoktu. O gün yöneticim de işe gelmemişti. Neyse verilen ufak tefek işlere başladım. Ama heyecandan, normalde tıkır tıkır yaptığım işi nasıl yapacağımı unuttum.”

İlk iş günü ne yapmalı?

Özellikle yeni mezunlara ve iş tecrübesi olmayanlara ilk iş günü hep daha zor gelir. Bu stresi azaltmak mümkün. Yenibiris.com’un özellikle yeni mezunlar için önerileri şunlar:
1) Sakın geç kalmayın: Hatta olmanız gereken saatten biraz önce gitmek işe ne kadar önem verdiğinizi gösterir.
2) Soru sorun: Yöneticinizin verdiği işi bitirirseniz “Bu işi bitirdim, başka ne yapabilirim?” gibi bir soru yöneltin ya da iş arkadaşlarınıza mutfağın, fotokopi makinesinin nerede olduğunu sorun. Bu, işe bağlanmaya çalıştığınızı gösterecektir.
3) Gülümseyin ve arkadaşça davranın: Birçok insanla tanışacaksınız. Tanışma anında yüzünüzde samimi bir gülümseme olsun. Yeni olduğunuz için sizi merak edecekler. Hakkınızda onlara daha önce ne söylendiğini bilmediğiniz için en iyisi olduğunuz gibi ve arkadaşça davranmanız.
4) Çok dinleyip, az konuşun: İş arkadaşlarınızı dikkatli dinleyerek onlar hakkında fikir edinebilirsiniz. Konuşmalarından kişilikleri ve konumları hakkında bilgi edinmeye çalışın.
5) Erken çıkmayın: İşe geç kalmamak kadar önemli. Sürekli çıkış saatini bekler gibi bir izlenim vermemek için çıkış saatini birkaç dakika geçtikten sonra çıkın. Tabi servise yetişme durumunuz yoksa. Bu, hem sıkılmadığınızı hem de işle ilgilendiğinizi gösterir.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları