Moody's'ten Türk bankalarına not uyarısı

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, TCMB'nin faiz artırımının ardından TL fonlama maliyetinde artış ve ekonomik büyümede beklenen yavaşlama nedeniyle bankaların kârlılığı ve aktif kalitesinde baskı oluşacağını belirterek, bu durumun bankaların kredi notu açısından olumsuz olduğuna dikkat çekti.

Haberler Hit: 1256 / Yorum: 0 / 11 Nisan 2014 14:40
Moody's'ten Türk bankalarına not uyarısı
-A +A

TCMB geçen hafta TL'deki sert değer kaybını durdurmak için bir haftalık repo faizini yüzde 4.5'ten yüzde 10'a yükseltti ve piyasayı bu faizden fonlayacağını açıkladı.

Moody's tarafından yayımlanan değerlendirme notunda "Faiz artışı nedeniyle yerel fonlama maliyetlerinin artmasını ve Türkiye'de ekonomik büyümenin yavaşlamasını bekliyoruz. Bu da 2014'te bankaların kârlılığı ve aktif kalitesini baskılayarak kredi notuna dair negatif bir etki yaratacak" denildi.

Bankaların aktif ve pasifleri arasında vade uyuşmazlığı nedeniyle fonlama maliyetindeki ani artışın bankaların kâr marjını daraltması bekleniyor.

Notta ayrıca, kredilerin yeniden fiyatlanması riski nedeniyle bankaların aktif kalitesinin olumsuz etkileneceği ifade edilerek, "Teminatsız tüketici kredileri ve KOBİ kredileri kısa vadeli ve değişken faizli olmaları nedeniyle en yoğun risk altında bulunanlar. Bankacılık sisteminde kredi portföyü üç yılda neredeyse iki katına çıktı, (büyüyen portföy) ilk defa bu büyüklükte faiz şokuyla karşı karşıya kalıyor" denildi.

Moody's sıkılaşan para politikası nedeniyle bu yıl için yüzde 3 olan büyüme tahmini üzerinde aşağı yönlü riskin arttığını ve para politikasındaki sert sıkılaşmanın ekonomiye etkileri nedeniyle mevcut kredilerin kalitesinin zarar görebileceğini ve kredi büyümesini sınırlayacağını belirtti.
Moody's Türkiye'nin kredi notunu Baa3 düzeyinde ve durağan görünüm ile değerlendiriyor.

Facebook'ta paylaş butonu
Print
Yorum Yap
Yorumunuz
1000

Henüz yorum yapılmadı,
İlk Yorum yapan siz olun...

Facebook Yorumları